Zupy warzywne są w polskiej kuchni niemal standardem. Ja jednak mam dla Was propozycję zupy z pieczonych warzyw. Pieczenie wydobywa z warzyw ich naturalną słodycz, dzięki czemu zupa ma niesamowity warzywny smak. Słodycz tę przełamujemy nieco zieloną pietruszką… Spróbujcie, a sami zobaczycie, że to będzie jedna z Waszych ulubionych zup. A potem już możecie dobierać warzywa według własnych upodobań.
![](https://i0.wp.com/panisniadaniowa.pl/wp-content/uploads/2019/11/zupazwarzyw.jpg?resize=640%2C640&ssl=1)
Zupa z pieczonych warzyw z zieloną pietruszką
Składniki
- 45 dag` marchewki obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki
- 2 cebule grubo posiekane
- 2 cukinie pokrojone w 2 cm plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki suszonej zielonej pietruszki
- zielona pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Pokrojone warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem granulowanym oraz doprawiamy solą i pierzem.
-
Tak przygotowane warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż będą miękkie. Następnie przekładamy je do blendera, zalewamy gorącym bulionem i blendujemy na gładko.
-
Zupę przelewamy do garnka, zagotowujemy i dodajemy suszoną natkę pietruszki, która ma intensywniejszy aromat niż świeża. Podajemy na talerzach udekorowanych natką pietruszki.