Uwielbiam brzoskwinie w sezonie – są słodkie i niesamowicie soczyste. Grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Dziś mam dla Was naleśniki z brzoskwiniami, które dzięki dodatkowi owoców są cudownie słodkie, a dodatek aromatu migdałowego dodaje im jeszcze wspaniałego posmaku. Spróbujcie!
Naleśniki z maślanką i brzoskwiniami
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 2 brzoskwinie obrane i pokrojone
- truskawki, brzoskwinie, cukier puder, syrop klonowy
Przygotowanie
-
W średniej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W małej misce mieszamy maślankę, olej, jajko, wanilię i ekstrakty migdałowe.
-
Wlewamy mieszankę mokrych składników do mieszanki mąki i lekko mieszamy, aż się połączą. Ciasto będzie grudkowate i takie ma być! Dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy.
-
Nieprzywierającą patelnię smarujemy tłuszczem i pieczemy naleśniki na średnim ogniu, aż brzegi zaczną bąbelkować. Następnie odwracamy i smażymy po drugiej stronie. Podajemy z truskawkami, brzoskwiniami, cukrem pudrem lub syropem klonowym! Oczywiście możesz wybrać też swoje ulubione dodatki.