To danie podobne do modnej ostatnio szakszuki. Ja nazywam je jajecznym czyśćcem, bo delikatny, niebiański smak jajek przełamany jest tu piekielnie ostrym sosem pomidorowym. Który oczywiście nie musi być tak piekielny, jeśli nie lubicie ostrych smaków.
Jajka z harissą
Drukuj
Czas przygotowania
5 minuty
Czas gotowania
10 minuty
Łączny czas
15 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
103 kcal
Składniki
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonej cebuli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty Harissa
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek
Przygotowanie
-
Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pomidory, harissę, sól i pieprz, zwiększamy ogień i gotujemy 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
-
Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Przykrywamy i podgrzewamy, aż jajka się zetną – ok. 4-5 ,minut.
-
Gotowe jajka można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem.