To świetny przepis na śniadanie lub drugie śniadanie. Pyszne placuszki z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku, które mają tę zaletę, że robią się niemal błyskawicznie. Ja podaję je z twarożkiem oraz kiełkami i szczyptą czarnuszki.
Placuszki z rzodkiewką
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
10 minuty
Łączny czas
20 minuty
Ilość porcji
2 porcje
Kalorie
125 kcal
Składniki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki tłustego twarożku
- 0,5 pęczka rzodkiewki
- 0,5 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Jogurt miksujemy z jajkiem, mąką i przyprawami.
-
Do ciasta dodajemy startą na tarce rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek. Dodajemy zgnieciony widelcem twaróg. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.
-
Placuszki smażymy na oleju do zrumienienia. Można podać z twarożkiem, jak ja albo z ulubionym sosem lub dipem.