Dziś danie ze sporą porcją błonnika. Warto o nim pamiętać w codziennej diecie, bo podkręca metabolizm i pomaga schudnąć. Jest ważny nie tylko dla trawienia, ale dla całego organizmu. W tym omlecie błonnika dostarczą nam otręby, które są rekordzistami, jeśli chodzi o błonnik – bo składają się z niego prawie w połowie. Otręby można dodawać także do jogurtów i kefirów, zup, sosów, ciast, naleśników, placków i sałatek. O tym może następnym razem – dziś wróćmy do naszego omleta.
Omlet z otrębami i pomidorem
Drukuj
Czas przygotowania
5 minuty
Czas gotowania
5 minuty
Łączny czas
10 minuty
Ilość porcji
1 porcja
Kalorie
330 kcal
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki otrąb
- 1 pomidor
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
-
Jajka, mleko i otręby rozmieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory.
-
Mieszaninę wylać na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć do ścięcia.
-
Ja do omleta podaję gruszkę oraz sok marchwiowo-jabłkowy.