Kukurydziany chowder z kurczakiem

Chowder to gęsta, kremowa zupa, zabielana dużą ilością mleka lub śmietanki, charakterystyczna dla kuchni brytyjskiej czy amerykańskiej. Najpopularniejszy chowder to rybny lub z owocami morza, ale ja mam dla Was wersję kukurydzianą. Słodka, gęsta, pożywna, przełamana dodatkiem chilli. Choć nie jest to typowe dla kuchni polskiej danie, zapewniam Was, że będziecie do niego wracać.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kukurydziany chowder z kurczakiem

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 134 kcal

Składniki

Krem z kukurydzy

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

Na zupę

  • 2-3 kubki posiekanego mięsa z gotowanego kurczaka (ja używam kurczaka z rożna)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka posiekanej szalotki
  • 1 litr bulionu
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki kremu z kukurydzy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 słoika zielonego chilli lub jalapeno
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki czerwonej

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania kremu z kukurydzy, który będzie składnikiem naszej zupy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na średnim ogniu cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mąkę, sól i pieprz. Podsmażamy ok. 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy kukurydzę i znowu dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, śmietanę, cukier i tymianek. Mieszamy na średnim ogniu, aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Gotujemy przez minutę. Następnie szklankę gotowego dnia miksujemy w blenderze na gładką masę i dodajemy z powrotem do kukurydzy. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Przystępujemy do przygotowania zupy. Masło roztapiamy w dużym garnku na średnim ogniu. Dodajemy szalotkę i podsmażamy ok. 2 minut. Następnie dodajemy czosnek i dalej podsmażamy, aż szalotki się zeszklą.

  3. Dodajemy szklankę kremu z kukurydzy, jogurt grecki, połowę bulionu i całość mieszamy, aż się równomiernie połączy. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładką masę.

  4. Teraz do garnka dodajemy pozostały bulion, posiekanego kurczaka, resztę kremu z kukurydzy, puszkę kukurydzy, chilii, pieprz, sól i paprykę. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż się podgrzeje. Wystarczy ok. 15 minut, ale im dłużej, tym lepiej.

  5. Przed podaniem zupę dekorujemy kleksem jogurtu greckiego i posypujemy szczypiorkiem.

Hit enter to search or ESC to close