Fenkuł to bulwa kopru włoskiego, która nieśmiało wdziera się do naszych kuchni. I warto jej spróbować, bo ma niesamowitą wartość odżywczą, działanie prozdrowotne, a do tego zniewala anyżkowym aromatem. Fenkuł dzięki dużej zawartości różnych składników odżywczych ma działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. A do tego ma zaledwie 31 kalorii w 100 gramach. Dziś w wersji faszerowanej.
Faszerowany fenkuł z warzywami
Składniki
- 2 bulwy fenkułu
- sól
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cukinia
- 4-5 pomidorów
- pieprz
- 40 dag filetu z piersi kurczaka
- 2-3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- mleko
- 1 żółtko
- sproszkowana słodka papryka
- świeże oregano
- olej
- sos pomidorowy najlepiej domowej roboty
Przygotowanie
-
Fenkuła rozkrawamy i wyciągamy trochę liści ze środka. Wydrążone wkładamy do osolonej wody i gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu, aby uniknąć ryzyka złamania. Wyjmujemy z garnka, osączamy, studzimy w zimnej wodzie i odstawiamy.
-
Środki fenkułów kroimy. Paprykę i cukinię również kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na ósemki. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
-
Mięso z kurczaka siekamy lub mielimy. Dodajemy drobno posiekane szalotki, czosnek oraz nieco bułki tartej wymieszanej z mlekiem i żółtkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.
-
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wkładamy do niego pokrojone warzywa. Bulwy kopru napełniamy farszem i układamy w naczyniu delikatnie rozsuwając warzywa.
-
Dolewamy trochę wody lub sosu pomidorowego. Zapiekamy 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.