Makaron zapiekany z serem do klasyk, a dla wielu z nas smak dzieciństwa. To także świetny sposób, aby wykorzystać resztki, które zalegają nam w lodówce. Dziś do tego sprawdzonego zestawu dorzucam łososia – dzięki temu danie nabiera szlachetności. Świetnie więc sprawdzi się na szybki obiad, ale również jako danie dla gości.
Zapiekanka serowa z łososiem
Składniki
- 200 g łososia
- 500 g makaronu
- 250 g sera cheddar startego
- 150 g sera gruyere startego
- 125 g sera parmigiano-reggiano startego
- 2 szklanki śmietany 36%
- 150 g serka śmietankowego
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Łososia pokrój na kawałki. Wszystkie 3 sery zetrzyj na tarce. Makaron ugotuj.
-
W kąpieli wodnej podgrzej śmietanę, a następnie dodaj do niej twarożek i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie stopniowo dodawaj starty ser, mieszając trzepaczką. Kolejne partie sera dodawaj, gdy ser się rozpuści – tak aż do rozpuszczenia całości. Powstanie sos serowy.
-
Oliwę i masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać łososia i smażyć ok. 2-3 minuty, Następnie dodać białe wino i smażyć przez kolejne 2 minuty.
-
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, na to rozłożyć podsmażonego łososia i zalać sosem serowym. Piec w temperaturze 175 st. C przez 30 minut (lub do zrumienienia).