To chyba najszybsze w wykonaniu ciasteczka, jakie znam, a do tego potrzebujesz zaledwie czterech składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Są idealnie maślane, delikatnie chrupiące, a słony smak orzeszków świetnie przełamany jest słodyczą cukru. I możesz zrobić je nawet wtedy, gdy goście dzwonią, że będą u Ciebie za pół godziny…
Maślane ciasteczka orzechowe
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Otrzymamy masę o konsystencji plasteliny.
-
Z ciasta lepimy okrągłe ciasteczka (ja robię je o średnicy piłeczki do ping ponga – w trakcie pieczenia wyrosną i będą przypominać wielkością znane nam pieguski). Pieczemy ok. 10-15 minut, aż wyrosną i popękają.
-
Po wyciągnięciu z piekarnika, pozostawiamy na blaszce jeszcze ok. 10 minut, aż trochę wystygną. Wtedy możemy przełożyć je na talerz.