Maślane ciasteczka orzechowe

To chyba najszybsze w wykonaniu ciasteczka, jakie znam, a do tego potrzebujesz zaledwie czterech składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Są idealnie maślane, delikatnie chrupiące, a słony smak orzeszków świetnie przełamany jest słodyczą cukru. I możesz zrobić je nawet wtedy, gdy goście dzwonią, że będą u Ciebie za pół godziny…

by Karolina Krawczyk

Maślane ciasteczka orzechowe

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 15 sztuk
Kalorie 474 kcal

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Otrzymamy masę o konsystencji plasteliny.

  2. Z ciasta lepimy okrągłe ciasteczka (ja robię je o średnicy piłeczki do ping ponga – w trakcie pieczenia wyrosną i będą przypominać wielkością znane nam pieguski). Pieczemy ok. 10-15 minut, aż wyrosną i popękają.

  3. Po wyciągnięciu z piekarnika, pozostawiamy na blaszce jeszcze ok. 10 minut, aż trochę wystygną. Wtedy możemy przełożyć je na talerz.

Hit enter to search or ESC to close