Ciasto bananowo-karmelowe

To ciasto z rodzaju tych, które robią się dość szybko i wybornie smakują. Idealne dla miłośników czekolady, karmelu, ale także wszelkich ciast bananowych. Do tego jak wiele moich przepisów, także ten pozwala wykorzystać różnego rodzaju składniki zalegające w kuchni, jak choćby dojrzałe banany czy orzechy.

by Karolina Krawczyk

Ciasto bananowo-karmelowe

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 55 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 528 kcal

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów pekan
  • 80 g gorzkiej czekolady posiekanej w kostkę
  • 3 dojrzałe banany pokrojone w kostkę

Na karmel

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Formę do pieczenia z tubą w środku (to istotne, bo ciasto jest dość wilgotne i aby się wypiekło tego rodzaju forma jest zdecydowanie lepsza) lub formę na muffinki nacieramy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

  2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sól i proszek do pieczenia.

  3. W osobnej misce umieszczamy jaja, olej i cukier. Mokre składniki mieszamy za pomocą miksera przez 2-3 minuty na średnich obrotach. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy kolejne 30 sekund.

  4. Następnie do masy stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas mieszając je mikserem na niskich obrotach. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy orzechy pekan, czekoladę i banany. Składniki mieszamy szpatułką do ciasta lub drewnianą łyżką do czasu, aż połączą się równomiernie z ciastem.

  5. Wykładamy ciasto na przygotowaną formę. Pieczemy przez 50 minut, a następnie sprawdzamy ciasto za pomocą patyczka. Jeśli będzie suchy, oznacza, że ciasto jest gotowe. Jeśli nie, pieczemy przez kolejne 5-10 minut. W moim piekarniku ciasto piekło się około godziny.

  6. Ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy polewę karmelową łącząc wszystkie składniki w małym rondelku lub patelni. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy ze źródła ciepła.

  7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakłuwamy ciasto patyczkiem na całej powierzchni i polewamy karmelem. Jeśli karmel zbierze się w jakimś miejscu, należy zrobić więcej otworów, aby mógł on wsiąknąć w ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

  8. Gdy ciasto wystygnie luzujemy ciasto z boków formy i możemy wyłożyć na talerz.

Hit enter to search or ESC to close