To ciasto z rodzaju tych, które robią się dość szybko i wybornie smakują. Idealne dla miłośników czekolady, karmelu, ale także wszelkich ciast bananowych. Do tego jak wiele moich przepisów, także ten pozwala wykorzystać różnego rodzaju składniki zalegające w kuchni, jak choćby dojrzałe banany czy orzechy.
Ciasto bananowo-karmelowe
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów pekan
- 80 g gorzkiej czekolady posiekanej w kostkę
- 3 dojrzałe banany pokrojone w kostkę
Na karmel
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki masła
Przygotowanie
-
Formę do pieczenia z tubą w środku (to istotne, bo ciasto jest dość wilgotne i aby się wypiekło tego rodzaju forma jest zdecydowanie lepsza) lub formę na muffinki nacieramy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
-
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sól i proszek do pieczenia.
-
W osobnej misce umieszczamy jaja, olej i cukier. Mokre składniki mieszamy za pomocą miksera przez 2-3 minuty na średnich obrotach. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy kolejne 30 sekund.
-
Następnie do masy stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas mieszając je mikserem na niskich obrotach. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy orzechy pekan, czekoladę i banany. Składniki mieszamy szpatułką do ciasta lub drewnianą łyżką do czasu, aż połączą się równomiernie z ciastem.
-
Wykładamy ciasto na przygotowaną formę. Pieczemy przez 50 minut, a następnie sprawdzamy ciasto za pomocą patyczka. Jeśli będzie suchy, oznacza, że ciasto jest gotowe. Jeśli nie, pieczemy przez kolejne 5-10 minut. W moim piekarniku ciasto piekło się około godziny.
-
Ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy polewę karmelową łącząc wszystkie składniki w małym rondelku lub patelni. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy ze źródła ciepła.
-
Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakłuwamy ciasto patyczkiem na całej powierzchni i polewamy karmelem. Jeśli karmel zbierze się w jakimś miejscu, należy zrobić więcej otworów, aby mógł on wsiąknąć w ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
-
Gdy ciasto wystygnie luzujemy ciasto z boków formy i możemy wyłożyć na talerz.