Panna cotta to włoski deser, który powstaje na bazie śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny i innych pyszności. Ja dzisiaj proponuję Wam wersję bardzo odchudzoną, bo stworzoną na bazie jogurtu. Wciąż jednak to pyszny deser, do którego można wykorzystać sezonowe owoce, a kwaskowy smak jogurtu czyni z niego smakowity deser nawet w upalne dni.
Panna cota z musem owocowym
Składniki
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego po ok. 180 g
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 g truskawek
- 200 g arbuza
Przygotowanie
-
Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wody i odstawiamy.
-
W garnku rozpuszczamy miód i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do ostudzenia.
-
Kiedy żelatyna wystygnie, mieszamy całość dokładnie, aby wszystkie składniki się dobrze rozpuściły, a następnie dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.
-
Jogurt rozlewamy do salaterek i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
-
Owoce miksujemy razem z olejem kokosowym. Powstałym musem polewamy deser.