Panna cotta z musem owocowym

Panna cotta to włoski deser, który powstaje na bazie śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny i innych pyszności. Ja dzisiaj proponuję Wam wersję bardzo odchudzoną, bo stworzoną na bazie jogurtu. Wciąż jednak to pyszny deser, do którego można wykorzystać sezonowe owoce, a kwaskowy smak jogurtu czyni z niego smakowity deser nawet w upalne dni.

by Karolina Krawczyk

Panna cota z musem owocowym

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 2 minuty
Łączny czas 4 godziny 12 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 220 kcal

Składniki

  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po ok. 180 g
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 g truskawek
  • 200 g arbuza

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wody i odstawiamy.

  2. W garnku rozpuszczamy miód i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do ostudzenia.

  3. Kiedy żelatyna wystygnie, mieszamy całość dokładnie, aby wszystkie składniki się dobrze rozpuściły, a następnie dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.

  4. Jogurt rozlewamy do salaterek i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

  5. Owoce miksujemy razem z olejem kokosowym. Powstałym musem polewamy deser.

Hit enter to search or ESC to close