W sklepach wciąż można kupić gruszki. Uwielbiam ich dodatek w ciastach i uważam, że traktujemy je trochę po macoszemu. Dziś więc coś pysznego z dodatkiem gruszek, które nadają temu bochenkowi niepowtarzalnego smaku. Taki chlebek świetnie smakuje z twarożkiem lub gruszkowym dżemem, a także bez żadnych dodatków podany po prostu ze szklanką mleka.
Chleb miodowy z gruszkami i orzechami pecan
Składniki
- 250 g miodu
- 110 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 60 g naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 270 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 470 g obranej posiekanej gruszki
- 70 g posiekanych orzechów pecan
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremkę o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować tłuszczem. W dużej misce wymieszać miód z masłem. Obić z jajami dodając kolejno po jednym. Na koniec dodać jogurt i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać.
-
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kardamon i cynamon. Połączyć delikatnie wilgotne i suche składniki. Na koniec dodać gruszki i orzechy pecan.
-
Ciasto przelać do foremki. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60-75 minut do suchego patyczka. Odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z foremki na kratkę, aby ostygł całkowicie.