Ile osób, tyle przepisów na ciasto na pizzę. Ja dziś przedstawiam Wam mój w wersji z dodatkiem odrobiny mąki pełnoziarnistej. Mąka pełnoziarnista zawiera dużo otrąb, ponieważ podczas mielenia nie oczyszcza się ziaren – mieli się łuski, jądra i kiełki. Taka mąka jest źródłem błonnika oraz ważnych dla organizmu minerałów, jak fosfor, magnez, żelazo i cynk. Błonnik wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego.
Ciasto na pizzę
Składniki
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
Wsypujemy drożdże do dużej miski. Dodajemy wodę i miód – całość dokładnie mieszamy. Mieszaninę pozostawiamy na ok. 10 minut, aż na powierzchni pojawią się pieniste bąbelki. Wówczas dodajemy mąkę, sól i oliwę z oliwek i wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką.
-
Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciast, aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 5-6 minut). Wkładamy ciasto do miski, powierzchnię możemy lekko skropić olejem, aby nie wyschło i przykrywamy ściereczką do naczyń. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
peratury pokojowej przed rozwinięciem.
-
Po godzinie ciasto powinno zwiększyć objętość. Uderzamy ciasto, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy w okrąg na pizze. Ciasto mnożna również uformować w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do późniejszego wykorzystanie. Wtedy jednak należy pamiętać, aby przed rozwałkowaniem doprowadzić je do temperatury pokojowej.