To danie zrobicie w zaledwie pół godziny i w dodatku bez smażenia w głębokim tłuszczu. Klasyczny włoski obiad sprawi, że dzień od razu stanie się lepszy. Można go podać z dowolnym daniem z makaronu, świeżą sałatką lub po prostu pieczywem czosnkowym.
Kurczak z parmezanem z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- oliwa z oliwek w sprayu
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 4 plasterki sera mozarella
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie
-
Każdy z filetów z kurczaka rozkrawamy wzdłuż na pół, aby uzyskać w sumie 4 kotlety. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i odkładamy na bok.
-
W płytkiej misce mieszamy mąkę i proszek czosnkowy. W drugiej misce rozbijamy i delikatnie ubijamy jajka. W trzeciej mieszamy bułkę tartą (najlepiej typu panko), parmezan i przyprawę włoską.
-
Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, następnie obtaczamy w panierce. Tak panierujemy kolejno wszystkie kawałki. Następnie spryskujemy je oliwą w sprayu.
-
Kurczaka umieszczamy w koszu frytkownicy beztłuszczowej w jednej warstwie, zachowując odstępy między nimi. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 6 minut, następnie odwracamy i kontynuujemy smażenie przez kolejne 6 minut.
-
Następnie otwieramy kosz, nakładamy około 2 łyżki sosu pomidorowego na każdy kawałek kurczaka i układamy na wierzch jeden plasterek mozzarelli. Pieczemy, aż ser się roztopi, około 3 minut. Dekorujemy bazylią.