Kurczak z parmezanem z frytkownicy beztłuszczowej

To danie zrobicie w zaledwie pół godziny i w dodatku bez smażenia w głębokim tłuszczu. Klasyczny włoski obiad sprawi, że dzień od razu stanie się lepszy. Można go podać z dowolnym daniem z makaronu, świeżą sałatką lub po prostu pieczywem czosnkowym.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kurczak z parmezanem z frytkownicy beztłuszczowej

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 499 kcal

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • oliwa z oliwek w sprayu
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 4 plasterki sera mozarella
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie

  1. Każdy z filetów z kurczaka rozkrawamy wzdłuż na pół, aby uzyskać w sumie 4 kotlety. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i odkładamy na bok.

  2. W płytkiej misce mieszamy mąkę i proszek czosnkowy. W drugiej misce rozbijamy i delikatnie ubijamy jajka. W trzeciej mieszamy bułkę tartą (najlepiej typu panko), parmezan i przyprawę włoską.

  3. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, następnie obtaczamy w panierce. Tak panierujemy kolejno wszystkie kawałki. Następnie spryskujemy je oliwą w sprayu.

  4. Kurczaka umieszczamy w koszu frytkownicy beztłuszczowej w jednej warstwie, zachowując odstępy między nimi. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 6 minut, następnie odwracamy i kontynuujemy smażenie przez kolejne 6 minut.

  5. Następnie otwieramy kosz, nakładamy około 2 łyżki sosu pomidorowego na każdy kawałek kurczaka i układamy na wierzch jeden plasterek mozzarelli. Pieczemy, aż ser się roztopi, około 3 minut. Dekorujemy bazylią.

Hit enter to search or ESC to close