riostto

Łatwe klasyczne risotto

Kiedy ostatnio podawałam Wam przepis na bazie risotto, pytaliście mnie o prosty, klasyczny przepis na risotto. Dziś więc mam dla Was właśnie taki przepis – zupełnie podstawowy, z dodatkiem masła i parmezanu. Na takiej bazie możecie budować własne dania z dodatkiem ulubionych ziół, warzyw, dodatków czy przypraw.

riostto
by Karolina Krawczyk

Łatwe klasyczne risotto

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Kalorie 417 kcal

Składniki

  • 5 szklanek bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu Arborio o krótkim ziarnie
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Bulion podgrzewamy na delikatnym ogniu. W tym czasie w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Często mieszamy. Cebula ma stać się półprzezroczysta, ale nie może się zrumienić. Zajmie to ok. 4-5 minut.

  2. Następnie dodajemy do rondla ryż i smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając ok. 3-4 minut, aż niektóre ziarenka ryżu zaczną stawać się przezroczyste. Wtedy dodajemy wino, gotujemy, ciągle mieszając, aż wino się wchłonie. Następnie dodajemy po pół szklanki gorącego bulionu do ryżu, ciągle mieszając, aż płyn się wchłonie. Powtarzamy do wyczerpania bulionu.

  3. Cały proces gotowania powinien zająć ok. 25 minut, aż ryż będzie al dente. Możesz to sprawdzić rozgryzając ziarna.

  4. Gdy cały płyn się wchłonie, zdejmij rondel z ognia i dodaj ser, masło oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj całość aż składniki się stopią. Podawaj po przygotowaniu.

Hit enter to search or ESC to close