Uwielbiam zapach pomarańczy – zwłaszcza teraz, kiedy za oknem szaro, pogoda zaczyna dawać w kość i wieczory coraz dłuższe. I nic dziwnego, bo zapach pomarańczy pozytywnie oddziałuje na nasz układ nerwowy – koi nerwy, relaksuje, uspokaja i poprawia nastrój. A właśnie teraz bardzo wszyscy tego potrzebujemy. Dlatego dziś bardzo proste i pyszne danie, które wypełni Wasz dom zapachem pomarańczy.
Pomarańczowy kurczak z 6 składników
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki sosu barbecue
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
-
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do woreczka strunowego, dodajemy mąkę i energicznie wstrząsamy, aż kurczak całkowicie obtoczy się mąką. Wyciągamy kurczaka i strząsamy nadmiar mąki.
-
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy obtoczonego w mące kurczaka. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyjmujemy kurczaka z patelni i odlewamy pozostały na patelni olej.
-
Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wkładamy do miski. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do tej samej miski. Następnie dodajemy sos barbecue i sos sojowy i całość dokładnie mieszamy.
-
Przekładamy kurczaka na patelnię i zalewamy go sosem. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy kurczaka i układamy na półmisku. Dekorujemy szczypiorkiem.