Te bułeczki przyprawią Was o jęk zachwytu. Mogę Was zapewnić, że to najlepsze bułeczki, jakie kiedykolwiek jedliście. Świetnie smakują z mlekiem albo kubkiem porannej kawy. Ich przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale ciasto można przygotować wieczorem, a rano tylko uformować bułeczki i wrzucić do piekarnika. Z porcji, którą Wam zaserwowałam wyjdzie 7 średniej wielkości talerzyków po 7 bułeczek. Można więc nie tylko samemu się zachwycić, ale też obdarować nimi rodzinę i przyjaciół.
Bułki cynamonowe
Składniki
- 1 litr mleka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1 kilogram mąki
- 1 szklanka mąki dodatkowo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka soli
- 1,5 kostki roztopionego masła
- 2 szklanki cukru
- sporo cynamonu
Na polewę
- 0,5 kilograma cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu syropu klonowego
- 0,5 szklanki mleka
- 0,25 szklanki roztopionego masła
- 0,25 szklanki parzonej kawy
- 1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie
-
Podgrzewamy litr mleka, szklankę oleju i szklankę cukru w rondlu na średnim ogniu do momentu przed wrzeniem. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mieszanka ostygnie (nie może być gorąca), posypujemy po wierzchu sypki mi drożdżami i pozostawiamy tak na ok. minutę.
-
Po minucie dodajemy kilogram mąki i mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie nakrywamy miskę czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i szklankę mąki. Dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki. Ciasto możemy wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni, uderzając w nie, jeśli wyrośnie powyżej brzegu miseczki. Jeśli chcemy przygotować bułeczki od razu warto również włożyć ciasto na godzinę do lodówki, wtedy będzie łatwiejsze w obróbce.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Zabieramy z miski połowę ciasta i na posypanym mąką blacie formujemy prostokąt z ciasta, który następnie rozwałkowujemy. Z połowy ciasta powinien powstać prostokąt ok. 75 x 25 cm. Ciasto powinno być cienkie.
-
Na powierzchnię ciasta wylewamy połowę przygotowanego, roztopionego masła i równomiernie rozprowadzamy. Następnie hojnie posypujemy cukrem i cynamonem.
-
Teraz zwijamy prostokąt w swoją stronę przy pomocy obu rąk. Należy zrobić to ciasno, nie martwiąc się o wypływające nadzienie. Po zwinięciu układamy wałek tak, aby łączenie było na dole.
-
Rolkę kroimy za pomocą ostrego noża na plasterki o szerokości ok. 2,5 cm. Do jednorazowych foremek z folii aluminiowej wlewamy po łyżce masła i rozprowadzamy. Układamy na każdej po siedem plasterków.
-
Podobny wałek przygotowujemy z drugiej połowy ciasta. Wszystkie foremki z poukładanymi ślimaczkami pozostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15-18 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zrumienienia.
-
Po upieczeniu bułeczek przygotowujemy polewę. W dużej misce mieszamy cukier puder, mleko, masło, kawę i sól. Dodajemy aromat syropu klonowego. W razie, gdy konsystencja będzie zbyt rzadka można dodać więcej cukru pudru. Lukier musi być gęsty, ale lejący. Po upieczeniu bułeczki polewamy obficie lukrem.