To ciasto jest idealne dla każdego, kto uwielbia czekoladę. Ultrakremowe nadzienie jest prawie jak ganache z mlecznej czekolady. A wszystko połączone z lekkim, delikatnym ciastem kakaowym.
Ciasto z czekoladowym kremem
Składniki
- 1,25 szklanki mąki
- 0,25 szklanki gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1,25 szklanki śmietany kremówki
- 680 g czekolady mlecznej
- opcjonalnie czekolada do dekoracji
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Dwie kwadratowe blachy smarujemy masłem i oprószamy mąką.
-
W średniej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W średniej wielkości rondlu rozpuszczamy masło w mleku na małym ogniu. Przekładamy do dużej miski i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie w osobnej misce ubijamy żółtka i pół szklanki cukru. Przestudzone masło z mlekiem dodajemy do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż masa będzie gładka.
-
W czystej misce ubijamy białka z solą. Stopniowo dodajemy pozostałe pół szklanki cukru i ubijamy, aż białka będą sztywne i błyszczące. Ubite białka delikatnie mieszamy z ciastem, aż nie będzie smug. Ciasto rozkładamy na dwie blachy i pieczemy 25 minut, aż ciasto będzie sprężyste (do suchego patyczka). Przenosimy ciasta na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
-
W międzyczasie w średniej wielkości rondlu doprowadzamy śmietanę do wrzenia. Wkładamy posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i zalewamy gorącą śmietaną. Odstawiamy na 3 minuty, a następnie ubijamy, aż masa będzie gładka. Pozostawiamy lukier w temperaturze pokojowej, mieszając od czasu do czasu, aż będzie wystarczająco gęsty, aby go rozsmarować (około 1 godziny).
-
Na wierzch jednego ciasta nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastem. Na wierzch nakładamy resztę kremowej polewy. Pozostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na około 30 minut, aż polewa zastygnie.