To proste ciasto pachnie wakacji. Zapach świeżych cytrusów, cudownie puszysta tekstura i wilgotny wierzch nasączonym słodyczą syropu pomarańczowego. Trochę przypomina mi dostępne w sklepach babki pomarańczowe, choć zdecydowanie przebija je smakiem. Na wierzch siekane migdały i czego chcieć więcej na letni, gorący podwieczorek.

Greckie ciasto z syropem pomarańczowym
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z jednej cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
Syrop:
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 paski skórki pomarańczowej (ok. 5-6 cm każdy)
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Dodatki:
- cukier puder
- cynamon
- posiekane, prażone migdały
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. Celsjusza. Blachę smarujemy tłuszczem i odstawiamy na bok. W średniej misce mieszamy mąkę, krupczatkę i proszek do pieczenia.
-
Przy pomocy miksera ubijamy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka cały czas ubijając. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Do gotowej masy stopniowo dodajemy mieszankę mąki i mleko, cały czas miksując ciasto na wolnych obrotach.
-
Dokładnie czyścimy ubijaki, po czym ubijamy w osobnej misce białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy białka z ciasta do połączenia, starając się jednak nie spłaszczyć białek.
-
Ciasto wylewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy przez 45 minut, aż ciasto nabierze ładnego złocistego koloru.
-
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wodę, cukier puder i skórkę pomarańczową umieszczamy w rondlu i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny i studzimy.
-
Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, pokrywamy je syropem. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i prażonymi migdałami.