Sałatka z fenkułem, radicchio, cykorią i kiwi

Bardzo lubię anyżowy posmak fenkułu, dlatego kiedy mam okazję staram się wykorzystywać go w mojej kuchni. Ostatnio proponowałam Wam wersję faszerowaną na ciepło, dziś pomysł, jak wykorzystać fenkuł w sałatce. I to takiej, gdzie każdy ze składników ma dobroczynne właściwości. Sam fenkuł ma właściwości antyoksydacyjne, bo zawiera unikalną kombinację fito składników, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. A do tego jeszcze radicchio, cykoria, seler naciowy… Samo zdrowie!

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Sałatka z fenkułem, radicchio, cykorią i kiwi

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 439 kcal

Składniki

  • 1 fenkuł
  • 1 cykoria
  • 1 radicchio
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 kiwi
  • sok z 1/2 cytryny
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 20 g orzechów nerkowca

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Liście fenkułu, cykorii i radicchio kroimy na plasterki. Pozostały z fenkułu koper drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Łodygi selera i obrane kiwi kroimy w kostkę.

  2. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, octem balsamicznym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  3. Orzechy nerkowca prażymy na patelni i dodajemy do sałatki.

Hit enter to search or ESC to close