Bardzo lubię anyżowy posmak fenkułu, dlatego kiedy mam okazję staram się wykorzystywać go w mojej kuchni. Ostatnio proponowałam Wam wersję faszerowaną na ciepło, dziś pomysł, jak wykorzystać fenkuł w sałatce. I to takiej, gdzie każdy ze składników ma dobroczynne właściwości. Sam fenkuł ma właściwości antyoksydacyjne, bo zawiera unikalną kombinację fito składników, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. A do tego jeszcze radicchio, cykoria, seler naciowy… Samo zdrowie!
Sałatka z fenkułem, radicchio, cykorią i kiwi
Składniki
- 1 fenkuł
- 1 cykoria
- 1 radicchio
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 kiwi
- sok z 1/2 cytryny
- ocet balsamiczny
- oliwa
- sól
- pieprz
- 20 g orzechów nerkowca
Przygotowanie
-
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Liście fenkułu, cykorii i radicchio kroimy na plasterki. Pozostały z fenkułu koper drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Łodygi selera i obrane kiwi kroimy w kostkę.
-
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, octem balsamicznym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Orzechy nerkowca prażymy na patelni i dodajemy do sałatki.