Te naleśniki są lekkie, puszyste i delikatne, a do tego wykonane zaledwie z dwóch składników – mąki i gazowanej wody mineralnej. Są świetne dla alergików, bo nie zawierają ani mleka, ani jajek. To także świetne danie dla kuchni kryzysowej, czyli gdy lodówka świeci pustkami i dla studentów, których kuchnia często rządzi się swoimi prawami. A same dodatki do naleśników to już osobny rozdział i tutaj wybieracie to, co lubicie.
Dwuskładnikowe naleśniki
Składniki
- 180 g mąki
- 250-300 ml wody gazowanej
Przygotowanie
-
Mąkę wsypujemy do średniej wielkości miski i powoli dodajemy wodę gazowaną ubijając trzepaczką. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.
-
Patelnię do naleśników lub patelnię z powłoką nieprzywierającą delikatnie smarujemy tłuszczem i ustawiamy na średnim ogniu. Na patelnię wylewamy ciasto (ok. 1/3 szklanki ciasta) i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni.
-
Smażymy, aż brzegi naleśnika delikatnie się zawiną, a spód będzie złocisty. Odwracamy naleśnik i smażymy drugą stronę ok. minuty do delikatnego zarumienienia.
-
Naleśniki trzymamy pod przykryciem i podajemy z ulubionymi dodatkami. Do wykonania ciasta można także użyć wody smakowej, ale wtedy będą one słodsze i bardziej kaloryczne.