Jajecznica to dość klasyczne danie śniadaniowe, które ze względu na wysokie walory odżywcze jest idealnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia. Choć klasyczna jajecznica sama w sobie smakuje świetnie, ja lubię sobie ją urozmaicać poprzez różnego rodzaju dodatki. Dziś jedna z moich ulubionych wersji…
Jajecznica z brokułami
Drukuj
Czas przygotowania
15 minuty
Czas gotowania
2 minuty
Łączny czas
17 minuty
Ilość porcji
1 porcja
Kalorie
364 kcal
Składniki
- 2 jajka
- 100 g brokuła
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka masła lub oleju do smażenia
- pieprz
Przygotowanie
-
Brokuła gotujemy, a następnie rozdzielamy na mniejsze różyczki. Jajka rozbijamy i mieszamy z mlekiem oraz pieprzem.
-
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy jajka, cały czas mieszając masę aż się zetnie. Pod koniec smażenia dodajemy brokuły i płatki migdałów.
-
Jajecznicę podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa.