Fajitas to meksykańskie danie, w skład którego wchodzi grillowane mięso podawane na tortilli. Choć teraz fajitas podawane jest z kurczakiem, krewetkami czy wieprzowiną, pierwotne opierało się na wołowinie. I taki przepis mam dla Was dzisiaj.
Fajitas z wołowiną
Składniki
- 1 stek wołowy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z limonki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kuminu rzymskiego
- 1 łyżka chilli
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
- 1 łyżeczka` soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółtka papryka
- olej do smażenia
- tortille
- ser tarty cheddar
- salsa
- śmietana
- liście kolendry
Przygotowanie
-
W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, płatki czerwonej papryki, sól, pieprz i cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Połowę marynaty przelewamy do osobnego naczynia.
-
W jednym naczyniu marynujemy stek, obracając aż równo się pokryje marynatą. W drugim naczyniu umieszczamy pokrojone na plasterki papryki i cebulę. Również mieszamy je, aby pokryć je marynatą. Naczynia przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy tortillę i dodatki.
-
Gdy mięso i warzywa będą gotowe, rozgrzewamy skropioną oliwą patelnię na średnim ogniu. Dodajemy warzywa i podsmażamy je przez kilka minut, aż będą ugotowane, ale nadal jędrne. Wyjmujemy je na talerz i odstawiamy na bok.
-
Na tej samej patelni lub patelni grillowej skropionej oliwą na dużym ogniu podsmażamy mięso przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie średnio wysmażone. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na deskę do krojenia na 5 minut i po tym czasie kroimy w plastry. Wszystkie składniki układamy na tortillach.