Keema Paratha to indyjski placek, w którym pikantna i aromatyczna mieszanka mielonej baraniny stanowi nadzienie do ciasta z mąki pełnoziarnistej. Ja mam dziś dla Was to danie w wersji przystosowanej do naszych warunków – a zamiast baraniny wykorzystamy wołowinę. Kto ma ochotę na indyjskie smaki?
Aromatyczna Kheema Paratha
Składniki
Nadzienie Masala Kheema
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki ziaren kuminu rzymskiego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka garam masala
- sól do smaku
- 25 dag mielonej wołowiny
- 1 średni pomidor
- sok z cytryny lub limonki
Na ciasto
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie
-
Na patelni rozgrzewamy olej i prażymy na nim nasiona kminu rzymskiego przez około minutę. Dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor około 5 minut. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy przez kolejną minutę. Teraz dodajemy kolendrę, kmin rzymski w proszku, przyprawę garam masala i sól do smaku. Smażymy i mieszamy nieprzerwanie aż olej nie zacznie się oddzielać od przyprawionej cebuli.
-
Teraz dodajemy mięso mielone i smażymy aż się zarumieni ok. 5-7 minut. Przez cały czas mieszamy, aby mięso się nie przypaliło. Dodajemy posiekane pomidory i podsmażamy tak długo aż zmiękną. Wyłączamy ogień i dodajemy sok z limonki lub cytryny. Mięso dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
-
Teraz przystępujemy do zrobienia ciasta. Do mąki dolewamy wodę – róbmy to stopniowo, bo być może nie będzie potrzebna cała szklanka wody. Zagniatamy, aż powstanie średniomiękkie ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią, aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę.
-
Po godzinie z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa. Posypujemy blat mąką i każdą kulkę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 8 cm. Na środek kładziemy czubatą łyżkę nadzienia i zaklejamy brzegi. Delikatnie dociskamy aby uszczelnić placek i delikatnie rozwałkowujemy.
-
Placki smażymy pojedynczo na maśle klarowanym z obu stron do zrumienienia. Placek jest gotowy, gdy jest chrupiący i złocistobrązowy.