To świetny deser, który możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Smakuje o każdej porze roku, a zimą z pewnością przywoła letnie wspomnienia. Do tego jest szybki i prostu w wykonaniu, a takie lubimy najbardziej.
Deser truskawkowy z maślanką
Drukuj
Czas przygotowania
15 minuty
Łączny czas
15 minuty
Ilość porcji
4 porcje
Kalorie
118 kcal
Składniki
- 0,5 kg truskawek
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 250 ml maślanki
- 2 mrożone banany
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- mięta do dekoracji
Przygotowanie
-
Świeże truskawki myjemy i obieramy. Odstawiamy około połowy do dekoracji. Resztę blendujemy z sokiem pomarańczowym, maślanką, mrożonym bananem, miodem i cukrem waniliowym. Uzyskany mus nakładamy do miseczek, dekorujemy truskawkami i miętą.