Choć nazwa tego dnia kojarzy się z procentami, alkoholu tutaj nie poczujecie, bo wyparuje on podczas gotowania. Warto jednak znać ten patent., bo wódka świetnie podkręca smak potraw i miałam nawet wrażenie, że podkręciła też kolor sosu. To zasługa wciąż niezbadanej reakcji Maillarda, czyli serii reakcji chemicznych zachodzących w wysokich temperaturach między aminokwasami, a węglowodanami. Spróbujcie sami i przekonajcie się, a zapewniam, że będziecie sięgać po ten patent częściej.
Penne alla vodka
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1/4 szklanki wódki
- 1 paczka makaron penne
- 1 szklanka kremówki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Na dużej patelni na średnim ogniu podsmażamy czosnek przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory, bazylię, sól i pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy wódkę i gotujemy jeszcze 15 minut.
-
Makaron gotujemy al dente.
-
Do sosu dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 10 minut. Makaron podajemy z gorącym sosem.