To świetna i bardzo uniwersalne danie, bo doskonale smakuje na ciepło podane od razu po przygotowaniu, a także na zimno, jako przekąska. Sprawdzi się więc jako pyszna kolacja, danie na piknik czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodatkowi włoskich ziół przypomina w smaku pizzę, ale tak naprawdę możesz dodać takie zioła, jakie lubisz.
Pierożki z mięsem mielonym i ziołami
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
Na nadzienie:
- 75 g przecieru pomidorowego (passaty)
- 250 g mielonego mięsa
- 75 g tartej mozzarelli
- 25 g tartego parmezanu
- 1 łyżka czarnuszki
- zioła włoskie (oregano, bazylia, czosnek, płatki pomidorów)
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. W misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto. Dodajemy olej i wodę i wyrabiamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
-
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Filiżanką wycinamy kółka z ciasta.
-
W osobnej misce mieszamy mięso mielone, zioła i czarnuszkę, a następnie formujemy z niego małe kuleczki. Utarte sery łączymy ze sobą w osobnej miseczce.
-
Każdy krążek ciasta smarujemy passatą pomidorową, kładziemy na niej klopsik z mięsa, a następnie posypujemy serem i zlepiamy brzegi pierożków.
-
Mleko i jajko mieszamy razem. Taką mieszaniną smarujemy gotowe pierożki przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 20-30 min., aż zrumienią się na złoty kolor.