Włoska frittata śniadaniowa

Jeśli macie ochotę na śniadanie w stylu włoskim mam dziś dla Was przepyszną propozycję. Jajka, aromatyczne sery różnych gatunków, a do tego warzywa i szynka prosciutto. Czyż nie brzmi jak wymarzone śniadanie na idealny poranek?

by Karolina Krawczyk

Włoska frittata śniadaniowa

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 226 kcal

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonej białej cebuli
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1 szklanka posiekanej szynki prosciutto
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 10 jajek
  • 1/4 szklanki mieszaniny mleka i śmietanki 18% (pół na pół)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki pokrojonych cienko liści świeżej bazylii
  • 1,5 szklanki startych różnych gatunków serów (u mnie gouda, mozarella, chedar i parmezan)

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy grilla w piekarniku. W tym czasie jajka, mieszaninę mleka i śmietanki oraz sól i pieprz umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na bok.

  2. Oliwę z oliwek umieszczamy na dużej patelni żaroodpornej (nadającej się do zapiekania w piekarniku) i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodajemy cebulę, paprykę i prosciutto. Smażymy ok. 3-5 minut, aż prosciutto będzie chrupiące, a warzywa zmiękną. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 2 minut.

  3. Dodajemy masę jajeczną i smażymy, aż zacznie się ścinać, ale nadal będzie luźna. Mieszamy, aby miała jednolitą konsystencję. Następnie posypujemy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku 3-5 minut, aż jajka będą jędrne, a ser się roztopi.

  4. Frittatę posypujemy bazylią, kroimy na trójkąty i podajemy.

Hit enter to search or ESC to close