Jeśli macie ochotę na śniadanie w stylu włoskim mam dziś dla Was przepyszną propozycję. Jajka, aromatyczne sery różnych gatunków, a do tego warzywa i szynka prosciutto. Czyż nie brzmi jak wymarzone śniadanie na idealny poranek?
Włoska frittata śniadaniowa
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki drobno pokrojonej białej cebuli
- 1/4 szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 1 szklanka posiekanej szynki prosciutto
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 10 jajek
- 1/4 szklanki mieszaniny mleka i śmietanki 18% (pół na pół)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki pokrojonych cienko liści świeżej bazylii
- 1,5 szklanki startych różnych gatunków serów (u mnie gouda, mozarella, chedar i parmezan)
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy grilla w piekarniku. W tym czasie jajka, mieszaninę mleka i śmietanki oraz sól i pieprz umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na bok.
-
Oliwę z oliwek umieszczamy na dużej patelni żaroodpornej (nadającej się do zapiekania w piekarniku) i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodajemy cebulę, paprykę i prosciutto. Smażymy ok. 3-5 minut, aż prosciutto będzie chrupiące, a warzywa zmiękną. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 2 minut.
-
Dodajemy masę jajeczną i smażymy, aż zacznie się ścinać, ale nadal będzie luźna. Mieszamy, aby miała jednolitą konsystencję. Następnie posypujemy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku 3-5 minut, aż jajka będą jędrne, a ser się roztopi.
-
Frittatę posypujemy bazylią, kroimy na trójkąty i podajemy.