Pieczona dynia piżmowa z fetą, granatem i pesto

Odkąd odkryłam dynię wciąż eksperymentuję z kulinarnymi możliwościami, które ona daje. Dziś mam coś bezmięsnego, pożywnego, zdrowego i w dodatku kolorowego. Dynia piżmowa jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, witaminy E i beta-karotenu. Feta dostarcza wapnia, białka i zdrowych tłuszczów. Jeśli nie macie dyni piżmowej, możecie do tego dania użyć każdej innej jadalnej dyni albo… batatów.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Pieczona dynia piżmowa z fetą, granatem i pesto

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 55 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 355 kcal

Składniki

Pesto

  • 2 kubki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Dynia

  • 2 dynie piżmowe (przekrojone na pół z wydrążonym środkiem)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ziaren granatu
  • 1/2 szklanki sera feta
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy pesto – łączymy wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, przykrywamy i chłodzimy.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 70-80 st. C. Układamy dynię na dnie naczynia do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem oraz pestkami granatu.

  3. Pieczemy przez 45-44 minut, aż dynia będzie miękka. Przed podaniem układamy dynię na półmisku, nakładamy na nią pesto i fetę.

Hit enter to search or ESC to close