Odkąd odkryłam dynię wciąż eksperymentuję z kulinarnymi możliwościami, które ona daje. Dziś mam coś bezmięsnego, pożywnego, zdrowego i w dodatku kolorowego. Dynia piżmowa jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, witaminy E i beta-karotenu. Feta dostarcza wapnia, białka i zdrowych tłuszczów. Jeśli nie macie dyni piżmowej, możecie do tego dania użyć każdej innej jadalnej dyni albo… batatów.
Pieczona dynia piżmowa z fetą, granatem i pesto
Składniki
Pesto
- 2 kubki świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Dynia
- 2 dynie piżmowe (przekrojone na pół z wydrążonym środkiem)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ziaren granatu
- 1/2 szklanki sera feta
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
-
Przygotowujemy pesto – łączymy wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, przykrywamy i chłodzimy.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 70-80 st. C. Układamy dynię na dnie naczynia do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem oraz pestkami granatu.
-
Pieczemy przez 45-44 minut, aż dynia będzie miękka. Przed podaniem układamy dynię na półmisku, nakładamy na nią pesto i fetę.