Spaghetti z kremowym sosem mascarpone

Ten makaron to prawdziwe „comfort food” i (ostrzegam) naprawdę ciężko ograniczyć się do jednej porcji. Mnie również trudno było powstrzymać się od dokładki. Do dania dodałam czerwoną paprykę, która podczas pieczenia cudownie wydobywa swoją słodycz, ale tak naprawdę możecie tutaj dodać każde warzywo i będzie smakować równie pysznie.

by Karolina Krawczyk

Spaghetti z kremowym sosem mascarpone

Drukuj
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 554 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki serka mascarpone
  • 1.2 szklanki sera Parmigiano Reggiano drobno starego
  • 2 pieczone czerwone papryki pokrojone na plasterki
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych uprażonych na patelni
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • chilli

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy szklankę wody i odstawiamy na bok. Taka woda ma dużą zawartość skrobi i świetnie zagęści nam sos. Następnie makaron odcedzamy.

  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso mielone i cebulę, podsmażamy do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i chilli. Gdy mięso i cebula się podsmaża, dodajemy wodę odlaną od gotowanego makaronu. Następnie dodajemy ser mascarpone i Parmigiano Reggiano i mieszamy całość, aż sery się rozpuszczą.

  3. Dodajemy do sosu makaron, pieczoną czerwoną paprykę i orzeszki pini. Mieszamy całość z sosem. Doprawiamy i podajemy od razu po przygotowaniu.

Hit enter to search or ESC to close