Tajski makaron orzechowy z kurczakiem

Jeśli lubisz smak orzechów w tajskich daniach, to z całą pewnością jest danie dla Ciebie. Choć dla nas połączenie tych smaków może wydawać się nieco oryginalne, uwierzcie mi, że w połączeniu z makaronem i kurczakiem powstaje naprawdę smakowita i niecodzienna kompozycja. Najlepiej spróbujcie i sami oceńcie.

by Karolina Krawczyk

Tajski makaron orzechowy z kurczakiem

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 220 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanej białej cebuli
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej lub pomarańczowej papryki
  • 1 szklanka ugotowanej, rozdrobnionej piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy, płuczemy zimną wodą i umieszczamy w dużej misce. Mieszamy z olejem sezamowym i odstawiamy na bok.

  2. Czosnek i imbir drobno siekamy. Dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, brązowy cukier, ocet i płatki czerwonej papryki. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę, po czym stopniowo dodajemy gorącą wodę. Odstawiamy na bok.

  3. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Przez 5 minut smażymy cebulę i paprykę, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pierś z kurczaka, kolendrę i sól i mieszamy, aż całość się podgrzeje.

  4. Dodajemy sos i mieszankę z kurczaka do makaronu. Gotowe danie możemy także udekorować orzeszkami ziemnymi lub sezamem.

Hit enter to search or ESC to close