Jeśli lubisz smak orzechów w tajskich daniach, to z całą pewnością jest danie dla Ciebie. Choć dla nas połączenie tych smaków może wydawać się nieco oryginalne, uwierzcie mi, że w połączeniu z makaronem i kurczakiem powstaje naprawdę smakowita i niecodzienna kompozycja. Najlepiej spróbujcie i sami oceńcie.
Tajski makaron orzechowy z kurczakiem
Składniki
- 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- 2,5 cm świeżego imbiru
- 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki posiekanej białej cebuli
- 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej lub pomarańczowej papryki
- 1 szklanka ugotowanej, rozdrobnionej piersi kurczaka
- 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
-
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy, płuczemy zimną wodą i umieszczamy w dużej misce. Mieszamy z olejem sezamowym i odstawiamy na bok.
-
Czosnek i imbir drobno siekamy. Dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, brązowy cukier, ocet i płatki czerwonej papryki. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę, po czym stopniowo dodajemy gorącą wodę. Odstawiamy na bok.
-
Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Przez 5 minut smażymy cebulę i paprykę, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pierś z kurczaka, kolendrę i sól i mieszamy, aż całość się podgrzeje.
-
Dodajemy sos i mieszankę z kurczaka do makaronu. Gotowe danie możemy także udekorować orzeszkami ziemnymi lub sezamem.