Biało-czarne brownie

Dziś trochę poszłam na łatwiznę i wykorzystałam czekoladowe brownie z torebki. Ulepszyłam je jednak dodając białą i ciemną czekoladę oraz orzechy pecan. Tak powstało pyszne i słodkie biało-czarne brownie.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Biało-czarne brownie

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Ilość porcji 24 porcje
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • tłuszcz w sprayu
  • 1 opakowanie czekoladowego brownie
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów pecan
  • 1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania
  • 1 szklanka kroplek do zapiekania z białej czekolady
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • połówki orzechów pecan do dekoracji
  • 1 opakowanie białej polewy do ciast

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Blachę spryskujemy oliwą w sprayu. Mieszankę brownie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając oleju i jajek. Do gotowej mieszanki dodajemy kropelki czekoladowe i posiekane orzechy. Mieszamy i rozkładamy ciasto na blaszce.

  2. Pieczemy ok. 25 minut. Gdy ciasto przestygnie polewamy je białą rozpuszczoną polewą i pozostawiamy do wystygnięcia.

  3. Przygotowujemy krem kakaowy. W średniej misce ubijamy cukier puder, kakao, masło, wodę i ekstrakt waniliowy za pomocą miksera ze średnią prędkością. Gdy masa będzie gładka, rozsmarowujemy ją na białej polewie. Na wierzchu układamy połówki orzechów pecan. Odstawiamy aż lukier zastygnie, a następnie kroimy na kawałki.

Hit enter to search or ESC to close