Dziś trochę poszłam na łatwiznę i wykorzystałam czekoladowe brownie z torebki. Ulepszyłam je jednak dodając białą i ciemną czekoladę oraz orzechy pecan. Tak powstało pyszne i słodkie biało-czarne brownie.
Biało-czarne brownie
Składniki
- tłuszcz w sprayu
- 1 opakowanie czekoladowego brownie
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki orzechów pecan
- 1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania
- 1 szklanka kroplek do zapiekania z białej czekolady
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- połówki orzechów pecan do dekoracji
- 1 opakowanie białej polewy do ciast
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Blachę spryskujemy oliwą w sprayu. Mieszankę brownie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając oleju i jajek. Do gotowej mieszanki dodajemy kropelki czekoladowe i posiekane orzechy. Mieszamy i rozkładamy ciasto na blaszce.
-
Pieczemy ok. 25 minut. Gdy ciasto przestygnie polewamy je białą rozpuszczoną polewą i pozostawiamy do wystygnięcia.
-
Przygotowujemy krem kakaowy. W średniej misce ubijamy cukier puder, kakao, masło, wodę i ekstrakt waniliowy za pomocą miksera ze średnią prędkością. Gdy masa będzie gładka, rozsmarowujemy ją na białej polewie. Na wierzchu układamy połówki orzechów pecan. Odstawiamy aż lukier zastygnie, a następnie kroimy na kawałki.