Macie ochotę na zdrowe i pyszne ciasteczka? W takim razie połączmy mąkę pełnoziarnistą z czekoladą i masłem orzechowym. No dobrze, nie pożałowałam cukru, ale przecież nie musimy zjadać wszystkich od razu… Choć naprawdę trudno się opanować!
Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i masłem orzechowym
Drukuj
Czas przygotowania
15 minuty
Czas gotowania
10 minuty
Łączny czas
25 minuty
Ilość porcji
20 sztuk
Kalorie
130 kcal
Składniki
- 1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/8 łyżeczki soli
- 115 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Masło, masło orzechowe i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do połączenia.
-
Dodajemy suche składniki i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe. Za pomocą łyżki układamy ciasto na blasze.
-
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 st. C.