Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i masłem orzechowym

Macie ochotę na zdrowe i pyszne ciasteczka? W takim razie połączmy mąkę pełnoziarnistą z czekoladą i masłem orzechowym. No dobrze, nie pożałowałam cukru, ale przecież nie musimy zjadać wszystkich od razu… Choć naprawdę trudno się opanować!

by Karolina Krawczyk

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i masłem orzechowym

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 20 sztuk
Kalorie 130 kcal

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka czekoladowych kropelek do zapiekania

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Masło, masło orzechowe i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do połączenia.

  2. Dodajemy suche składniki i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe. Za pomocą łyżki układamy ciasto na blasze.

  3. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 st. C.

Hit enter to search or ESC to close