Cytrynowy makaron z pietruszką

Kiedy w lodówce świecą pustki albo budżet już nieco nadszarpnięty to danie sprawdzi się znakomicie. Niewiele składników, a efekt orzeźwiający, delikatnie czosnkowy z charakterystycznym, wyjątkowym posmakiem parmezanu. Choć danie świetnie sprawdzi się solo, jest również genialnym dodatkiem do ryby lub kurczaka.

by Karolina Krawczyk

Cytrynowy makaron z pietruszką

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 310 kcal

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. W dużym garnku gotujemy wodę na makaron. Gotujemy go do miękkości (ok. 7-8 minut) i odcedzamy na durszlaku.

  2. W czasie gotowania makaronu obieramy skórkę z cytryny (będziemy potrzebować ok. 1 łyżki). Posiekaną zieloną pietruszką mieszamy w misce z parmezanem, skórką z cytryny i pieprzem. Odkładamy miskę na bok.

  3. Gdy odcedzimy makaron, do garnka, w którym był gotowany, wlewamy oliwę i oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy czosnek na oleju na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty lub do momentu, gdy zacznie pachnieć.

  4. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy odsączony makaron oraz masło do garnka z czosnkiem. Delikatnie "podrzucamy" makaron, aż ciepło rozpuści masło, a makaron pokryje się czosnkiem i masłem.

  5. Dodajemy do garnka mieszankę parmezanu i zielonej pietruszki. Całość ponownie mieszamy. Dodajemy około 1 łyżkę soku z cytryny. Makaron doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać więcej parmezanu. Podajemy na ciepło.

Hit enter to search or ESC to close