Kiedy w lodówce świecą pustki albo budżet już nieco nadszarpnięty to danie sprawdzi się znakomicie. Niewiele składników, a efekt orzeźwiający, delikatnie czosnkowy z charakterystycznym, wyjątkowym posmakiem parmezanu. Choć danie świetnie sprawdzi się solo, jest również genialnym dodatkiem do ryby lub kurczaka.
Cytrynowy makaron z pietruszką
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie
-
W dużym garnku gotujemy wodę na makaron. Gotujemy go do miękkości (ok. 7-8 minut) i odcedzamy na durszlaku.
-
W czasie gotowania makaronu obieramy skórkę z cytryny (będziemy potrzebować ok. 1 łyżki). Posiekaną zieloną pietruszką mieszamy w misce z parmezanem, skórką z cytryny i pieprzem. Odkładamy miskę na bok.
-
Gdy odcedzimy makaron, do garnka, w którym był gotowany, wlewamy oliwę i oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy czosnek na oleju na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty lub do momentu, gdy zacznie pachnieć.
-
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy odsączony makaron oraz masło do garnka z czosnkiem. Delikatnie "podrzucamy" makaron, aż ciepło rozpuści masło, a makaron pokryje się czosnkiem i masłem.
-
Dodajemy do garnka mieszankę parmezanu i zielonej pietruszki. Całość ponownie mieszamy. Dodajemy około 1 łyżkę soku z cytryny. Makaron doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać więcej parmezanu. Podajemy na ciepło.