Te naleśniki to prawdziwa pychota – klasyczny naleśnik z bekonem i pieczarkami w aromatycznym sosie serowym zapieczony z pomidorami. To świetny pomysł na obiad czy kolację. Do tego podaj zieloną sałatę z sosem vinegret i masz pyszny i zdrowy posiłek, do którego będziesz chętnie wracać.
Naleśniki serowo-bekonowe
Składniki
Sos serowy
- 1 szklanka mleka
- 170 g żółtego sera np. cheddar
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól do smaku
Na nadzienie:
- 20 dag boczku
- 1 łyżka oleju
- 20 dag pieczarek
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka oregano
- pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Zaczynamy od przygotowania sosu serowego. Ser ucieramy na tartce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż osiągniemy konsystencję gęstego sosu. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy ser żółty i mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy pieprzem i papryką.
-
Pokrojony na kawałeczki boczek podsmażamy na patelni aż się zrumieni i dodajemy do sosu. Pieczarki kroimy na plasterki, dodajemy oregano i podsmażamy na oleju. Także dodajemy do sosu.
-
Smażymy naleśniki (przepisu nie podaję, bo każdy ma swój sprawdzony). Na naleśniki nakładamy sos i zwijamy je. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami i grillujemy przez 10 minut w piekarniku.
-
Podajemy z sałatą z sosem vinegret.