Naleśniki serowo-bekonowe

Te naleśniki to prawdziwa pychota – klasyczny naleśnik z bekonem i pieczarkami w aromatycznym sosie serowym zapieczony z pomidorami. To świetny pomysł na obiad czy kolację. Do tego podaj zieloną sałatę z sosem vinegret i masz pyszny i zdrowy posiłek, do którego będziesz chętnie wracać.

by Karolina Krawczyk

Naleśniki serowo-bekonowe

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 84 kcal

Składniki

Sos serowy

  • 1 szklanka mleka
  • 170 g żółtego sera np. cheddar
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku

Na nadzienie:

  • 20 dag boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka oregano
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu serowego. Ser ucieramy na tartce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż osiągniemy konsystencję gęstego sosu. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy ser żółty i mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy pieprzem i papryką.

  2. Pokrojony na kawałeczki boczek podsmażamy na patelni aż się zrumieni i dodajemy do sosu. Pieczarki kroimy na plasterki, dodajemy oregano i podsmażamy na oleju. Także dodajemy do sosu.

  3. Smażymy naleśniki (przepisu nie podaję, bo każdy ma swój sprawdzony). Na naleśniki nakładamy sos i zwijamy je. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami i grillujemy przez 10 minut w piekarniku.

  4. Podajemy z sałatą z sosem vinegret.

Hit enter to search or ESC to close