Szczypiorek w naszych skojarzeniach w naturalny sposób kojarzy się z jajecznicą. Ja dzisiaj mam jednak dla Was trochę inną propozycję – naleśniki ze szczypiorkiem. Choć szczypiorek można wyhodować sobie w domu, teraz w szczycie sezonu warto szczególnie korzystać z jego dobrodziejstwa, bo zawiera dużo witaminy C, B2, karotenu, sodu, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. A do tego szczypiorek przyspiesza trawienie i obniża ciśnienie.
Szczypiorkowe naleśniki
Składniki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
-
Mąkę i jajka umieszczamy w misce, powoli wlewamy wodę i całość mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
-
Do ciasta dodajemy sól i szczypiorek, mieszamy.
-
Olej rozgrzewamy na patelni i wylewamy ok. 1/3 mieszanki naleśnikowej. Smażymy z każdej strony.
-
Gotowe naleśniki jemy namaczając w sosie sojowym.