Te puszyste, dyniowe pankejki są słodkie, sycące i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy podać z masłem i syropem klonowym i mamy idealne jesienne śniadanie. A jeśli chcesz zaszaleć możesz dodać czekoladę lub bitą śmietanę.
Dyniowe pankejki
Składniki
- 1,25 szklanki mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki puree z dynii
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do podania
- masło
- syrop klonowy
Przygotowanie
-
W dużej misce mieszamy razem mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki. Odstawiamy,
-
W średniej misce mieszamy razem maślankę, jajko, dynię, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Nie mieszamy ciasta zbyt długo. Ciasto będzie gęste. Można dodać trochę więcej maślanki, aby naleśniki były cieńsze.
-
Na natłuszczoną patelnię wylewamy ciasto i smażymy pankejki – po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
-
Gotowe naleśniki podajemy na ciepło z masłem i syropem klonowym.