Dyniowe pankejki

Te puszyste, dyniowe pankejki są słodkie, sycące i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy podać z masłem i syropem klonowym i mamy idealne jesienne śniadanie. A jeśli chcesz zaszaleć możesz dodać czekoladę lub bitą śmietanę.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Dyniowe pankejki

Drukuj
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 20 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 235 kcal

Składniki

  • 1,25 szklanki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki puree z dynii
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do podania

  • masło
  • syrop klonowy

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy razem mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki. Odstawiamy,

  2. W średniej misce mieszamy razem maślankę, jajko, dynię, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Nie mieszamy ciasta zbyt długo. Ciasto będzie gęste. Można dodać trochę więcej maślanki, aby naleśniki były cieńsze.

  3. Na natłuszczoną patelnię wylewamy ciasto i smażymy pankejki – po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.

  4. Gotowe naleśniki podajemy na ciepło z masłem i syropem klonowym.

Hit enter to search or ESC to close