Miękkie puszyste bułeczki

Zapach pieczywa rozchodzący się po domu pozytywnie nastraja na cały dzień, dlatego warto przynajmniej od czasu do czasu  pokusić się o własnoręcznie przygotowane wypieki. Dziś mam dla Was przepis na bułeczki. Testowałam już wiele przepisów, ale ten jest naprawdę łatwy i poradzi sobie z nim każdy. A gotowe bułeczki świetnie sprawdzą się zarówno do kanapek, jak i do hamburgerów. Bułeczki można upiec ze zwykłej, białej mąki lub jak ja – z dodatkiem pełnoziarnistej.  Ja wymieszałam je w proporcjach – pół na pół.

5 from 2 votes

Miękkie puszyste bułeczki

Drukuj
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 2 godziny 40 minuty
Ilość porcji 7 sztuk
Kalorie 210 kcal

Składniki

  • 220 g letniej wody
  • 375 g mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Przygotowanie

  1. W misce umieścić wodę, drożdże, mąkę i sól. Zagniatać ok. 6 minut, aż składniki się dobrze połączą. 

  2. Wyrobione ciasto umieścić w misce wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć i umieścić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. 


  3. Po godzinie wyjąć ciasto z miski i uformować siedem bułeczek. Ułożyć je na blaszce w formie kwiatka (jedna bułka w środku i sześć dokoła niej) tak, aby lekko się dotykały. 


  4. Mleko wymieszać z jajkiem i przy użyciu pędzla posmarować nim bułeczki, po czym posypać sezamem. Pozostawić do wyrośnięcia. 


  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec  bułeczki przez około 30-40 minut

Hit enter to search or ESC to close