Zapach pieczywa rozchodzący się po domu pozytywnie nastraja na cały dzień, dlatego warto przynajmniej od czasu do czasu pokusić się o własnoręcznie przygotowane wypieki. Dziś mam dla Was przepis na bułeczki. Testowałam już wiele przepisów, ale ten jest naprawdę łatwy i poradzi sobie z nim każdy. A gotowe bułeczki świetnie sprawdzą się zarówno do kanapek, jak i do hamburgerów. Bułeczki można upiec ze zwykłej, białej mąki lub jak ja – z dodatkiem pełnoziarnistej. Ja wymieszałam je w proporcjach – pół na pół.
Miękkie puszyste bułeczki
Składniki
- 220 g letniej wody
- 375 g mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- sezam do posypania
Przygotowanie
-
W misce umieścić wodę, drożdże, mąkę i sól. Zagniatać ok. 6 minut, aż składniki się dobrze połączą.
-
Wyrobione ciasto umieścić w misce wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć i umieścić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
-
Po godzinie wyjąć ciasto z miski i uformować siedem bułeczek. Ułożyć je na blaszce w formie kwiatka (jedna bułka w środku i sześć dokoła niej) tak, aby lekko się dotykały.
-
Mleko wymieszać z jajkiem i przy użyciu pędzla posmarować nim bułeczki, po czym posypać sezamem. Pozostawić do wyrośnięcia.
-
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki przez około 30-40 minut