Orzeźwiający cytrynowy deser

Choć nie jestem fanką cytrynowych deserów, ten przypadł mi do gustu. Jest słodki, łatwy do zrobienia i pyszny. A do tego przygotowany w maleńkich porcjach, więc można go sobie dozować. Jakby tego było mało, nie wymagają pieczenia.

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Orzeźwiający cytrynowy deser

Drukuj
Czas przygotowania 25 minuty
Łączny czas 25 minuty
Ilość porcji 24 sztuki
Kalorie 113 kcal

Składniki

Spód

  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki masła roztopionego

Nadzienie

  • 220 g serka śmietankowego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie masy śmietanowej Dr. Oetker o smaku śmietankowym
  • 2 opakowania budyniu cytrynowego
  • 900 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów do przybrania

Przygotowanie

  1. Na mleku przygotowujemy budyń i pozostawiamy do wystudzenia.

  2. W robocie kuchennym łączymy wszystkie składniki na spód. Mieszamy, aż dobrze się połączą i umieszczamy około 1 łyżeczki w każdym pucharku.

  3. Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy masę śmietankową, aby dodać jej sztywności (jeśli chcemy bardzo cytrynowy, orzeźwiający smak, możemy użyć masy o smaku cytrynowym).

  4. Odkładamy szklankę ubitej masy śmietanowej i miksujemy z serkiem śmietankowym. Rozprowadzamy tę masę na wierzchu ciasta umieszczonego w pucharkach.

  5. Na masie śmietanowej układamy wystudzony budyń. Na wierzch układamy resztę bitej śmietany i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.

Hit enter to search or ESC to close