Choć nie jestem fanką cytrynowych deserów, ten przypadł mi do gustu. Jest słodki, łatwy do zrobienia i pyszny. A do tego przygotowany w maleńkich porcjach, więc można go sobie dozować. Jakby tego było mało, nie wymagają pieczenia.
Orzeźwiający cytrynowy deser
Składniki
Spód
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki masła roztopionego
Nadzienie
- 220 g serka śmietankowego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie masy śmietanowej Dr. Oetker o smaku śmietankowym
- 2 opakowania budyniu cytrynowego
- 900 ml mleka
- 2 łyżki posiekanych orzechów do przybrania
Przygotowanie
-
Na mleku przygotowujemy budyń i pozostawiamy do wystudzenia.
-
W robocie kuchennym łączymy wszystkie składniki na spód. Mieszamy, aż dobrze się połączą i umieszczamy około 1 łyżeczki w każdym pucharku.
-
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy masę śmietankową, aby dodać jej sztywności (jeśli chcemy bardzo cytrynowy, orzeźwiający smak, możemy użyć masy o smaku cytrynowym).
-
Odkładamy szklankę ubitej masy śmietanowej i miksujemy z serkiem śmietankowym. Rozprowadzamy tę masę na wierzchu ciasta umieszczonego w pucharkach.
-
Na masie śmietanowej układamy wystudzony budyń. Na wierzch układamy resztę bitej śmietany i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.