Czarnuszka to z pozoru roślina jak każda inna. Jednak te małe nasionka są bogactwem witamin i składników odżywczych. Znaleźć w nich można witaminy z grupy B, a także witaminę A, E, F. Oprócz tego czarnuszka posiada liczne związki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, selen, żelazo i potas. Według badań olej z nasion czarnuszki działa przeciwtasiemcowo u dzieci zarażonych tym pasożytem. Małe ziarenka regulują poziom cukru we krwi i wspomagają pracę trzustki,, a regularne przyjmowanie czarnuszki ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Jednym słowem czarnuszkę warto w kuchni mieć i korzystać z jej dobrodziejstw. Dziś więc przepis z jej wykorzystaniem.
Fritatta z czarnuszką
Składniki
- 100 g sera twarogowego chudego
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 szczypta świeżej bazylii
- 1 szczypta soli
- 100 g brokuła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka czarnuszki
- 40 g pora
- 40 g cukinii
Przygotowanie
-
Brokuła, cukinię i pora siekamy. Mieszamy z rozgniecionym twarogiem, jajkiem i białkami. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
-
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Rozprowadzamy masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C, aż dobrze się zetnie i odparuje.