Frittata z czarnuszką

Czarnuszka to z pozoru roślina jak każda inna. Jednak te małe nasionka są bogactwem witamin i składników odżywczych. Znaleźć w nich można witaminy z grupy B, a także witaminę A, E, F. Oprócz tego czarnuszka posiada liczne związki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, selen, żelazo i potas. Według badań olej z nasion czarnuszki działa przeciwtasiemcowo u dzieci zarażonych tym pasożytem. Małe ziarenka regulują poziom cukru we krwi i wspomagają pracę trzustki,, a regularne przyjmowanie czarnuszki ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Jednym słowem czarnuszkę warto w kuchni mieć i korzystać z jej dobrodziejstw. Dziś więc przepis z jej wykorzystaniem.

by Karolina Krawczyk

Fritatta z czarnuszką

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 30 minuty
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 372 kcal

Składniki

  • 100 g sera twarogowego chudego
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 szczypta świeżej bazylii
  • 1 szczypta soli
  • 100 g brokuła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 40 g pora
  • 40 g cukinii

Przygotowanie

  1. Brokuła, cukinię i pora siekamy. Mieszamy z rozgniecionym twarogiem, jajkiem i białkami. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

  2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Rozprowadzamy masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C, aż dobrze się zetnie i odparuje.

Hit enter to search or ESC to close