Co najczęściej jesz na drugie śniadanie? Kanapkę? Dziś moja propozycja, która z powodzeniem może zastąpić kanapkę z żółtym serem. Można je jeść na ciepło i na zimno. Pięknie pachną, a zielona pietruszka nieco niweluje posmak czosnku. A dla dzieciaków, które za czosnkiem nie przepadają, można zrobić w wersji bez niego. Ich przygotowanie to naprawdę tylko chwila… spróbujcie.
Muffiny z żółtym serem
- Course Śniadanie
Składniki
Muffiny
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 dag startego żółtego sera
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki roztopionego masła
Glazura
- 0,5 filiżanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
-
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich starty żółty ser.
W drugim naczyniu wymieszaj jajko, mleko i masło. Mieszaninę przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką, aby połączyć.
Gotowe ciasto przełóż do foremek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 20-25 minut.
W tym czasie przygotuj glazurę – do roztopionego masła dodaj czosnek, sól i zieloną pietruszkę.
Przed wyciągnięciem z piekarnika upewnij się przy pomocy patyczka, czy nie są surowe w środku. Na ciepłe jeszcze muffiny pędzelkiem nakładaj glazurę.