Założę się, że większość z nas podobne danie zajadało w dzieciństwie. I nic dziwnego, bo to danie w stylu „coś z niczego”, a dzieciaki je uwielbiają. Świetnie sprawdza się, kiedy chcemy zjeść coś niebanalnego i prostego. Kanapka na ciepło prosto z patelni – z ciągnącym się serem w środku. Brzmi pysznie, prawda?
Smażone kanapki z serem i szynką
Składniki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 4 plasterki szynki
- 2 plasterki żółtego sera
Przygotowanie
-
W płytkim naczyniu, które będzie wystarczająco duże, aby zanurzyć kanapkę, wymieszać jajko z solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
-
Roztopić 1 łyżkę masła na patelni na średnim ogniu.
-
Rozsmarować majonez i musztardę na jednej kromce chleba. Na drugiej kromce ułożyć na zmianę szynkę i ser. Chleb złożyć razem.
-
Ostrożnie i szybko zanurzyć chleb w jajku i włożyć na gorącą patelnię. Smażyć do zrumienienia. Następnie roztopić pozostałe masło na patelni, odwrócić kanapkę i smażyć do zrumienienia drugiej strony.