To danie to alternatywa dla dobrze nam znanych, amerykańskich hamburgerów. Prym wiodą tutaj bowiem sos pomidorowy i bazylia. To pomysł na szybki, pełen smaku obiad. Do tego zdrowy, bo mięso przygotowywane jest w piekarniku, a nie w głębokim tłuszczu. To co? Skusicie się?
Domowe włoskie hamburgery
Składniki
Na klopsiki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki białej cebuli drobno posiekanej
- 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
- 2 łyżki suszonych pomidorów odsączonych i posiekanych
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka ostrego sosu tabasco
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki białej cebuli posiekanej
- 1/4 szklanki czerwonej lub zielonej papryki drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik sosu do makaronu (dowolny)
- 1/4 szklanki świeżej bazylii
Do podania:
- 12 bułek
- 12 liści bazylii
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie
-
Oliwę z oliwek wlewamy do żaroodpornego naczynia i rozprowadzamy po dnie. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w dużej misce, aż się połączą. Tworzymy płaskie kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 st. C. W połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.
-
Oliwę z oliwek wylewamy na dużą patelnię umieszczoną na średnim ogniu. Podsmażamy cebulę i paprykę, aż zmiękną, przez ok. 5 minut. Dodajemy czosnek, sos, liście bazylii. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu.
-
Wnętrza bułek smarujemy oliwą z oliwek i podsmażamy przez 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru. Na dolną bułkę układamy listek bazylii, klopsik, sos i posypujemy parmezanem. Zamykamy górną połówką bułki.