Domowe włoskie hamburgery

To danie to alternatywa dla dobrze nam znanych, amerykańskich hamburgerów. Prym wiodą tutaj bowiem sos pomidorowy i bazylia. To pomysł na szybki, pełen smaku obiad. Do tego zdrowy, bo mięso przygotowywane jest w piekarniku, a nie w głębokim tłuszczu. To co? Skusicie się?

by Karolina Krawczyk

Domowe włoskie hamburgery

Drukuj
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 167 kcal

Składniki

Na klopsiki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki białej cebuli drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki suszonych pomidorów odsączonych i posiekanych
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ostrego sosu tabasco
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki białej cebuli posiekanej
  • 1/4 szklanki czerwonej lub zielonej papryki drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik sosu do makaronu (dowolny)
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii

Do podania:

  • 12 bułek
  • 12 liści bazylii
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Oliwę z oliwek wlewamy do żaroodpornego naczynia i rozprowadzamy po dnie. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w dużej misce, aż się połączą. Tworzymy płaskie kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 st. C. W połowie czasu pieczenia przewracamy klopsiki na drugą stronę.

  2. Oliwę z oliwek wylewamy na dużą patelnię umieszczoną na średnim ogniu. Podsmażamy cebulę i paprykę, aż zmiękną, przez ok. 5 minut. Dodajemy czosnek, sos, liście bazylii. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu.

  3. Wnętrza bułek smarujemy oliwą z oliwek i podsmażamy przez 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru. Na dolną bułkę układamy listek bazylii, klopsik, sos i posypujemy parmezanem. Zamykamy górną połówką bułki.

Hit enter to search or ESC to close