Sezon na paprykę trwa w najlepsze, dziś więc sałatka z wykorzystaniem pieczonej papryki. Warto z tego sezonu korzystać w pełni, bo papryka jest prawdziwą bombą witamin i substancji odżywczych. Znajdziemy tu nie tylko witaminę A, E i C, ale także potas, wapń, magnez i żelazo. To idealne warzywo na sezon przeziębień, który przed nami.
Sałatka z pieczoną papryką i serem
Drukuj
Czas przygotowania
10 minuty
Czas gotowania
40 minuty
Łączny czas
50 minuty
Ilość porcji
1 porcja
Kalorie
333 kcal
Składniki
- 1 mały pomidor
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 gruby plaster sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- pieprz
- 1 kromka chleba graham
Przygotowanie
-
Paprykę kroimy w ćwiartki i układamy na ruszcie w nagrzanym piekarniku. Pieczemy, aż skórka zacznie się łuszczyć. Po wyjęciu zdejmujemy skórkę.
-
Pomidory i pieczoną paprykę kroimy w kostkę. Na wierzchu rozkładamy kawałki sera feta. Wszystkie składniki mieszamy. Całość kropimy oliwą i doprawiamy.
-
Gotową sałatkę posypujemy pieczywem pokrojonym w kostkę.