Nie od dziś wiadomo, że domowe słodycze są dużo zdrowsze. Te ciasteczka są zdrowe, a do tego tam smaczne, że bardzo szybko znikają. Podaję Wam wersję z migdałami, ale możecie dodać do nich rodzynki, posiekane orzechy czy żurawinę. W każdej wersji będą wspaniałe.
Ciasteczka owsiane z migdałami
Drukuj
Czas przygotowania
15 minuty
Czas gotowania
20 minuty
Łączny czas
35 minuty
Ilość porcji
20 sztuk
Kalorie
447 kcal
Składniki
- 120 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 125 g błyskawicznych płatków owsianych
- 75 g migdałów w płatkach
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
-
Masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby połączyły się z masą.
-
Tak powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując przy pomocy łyżeczki niewielkie kulki, które delikatnie spłaszczamy.
-
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza.