Kruche ciastka z kawałkami czekolady

Jeśli masz ochotę na coś pysznego z czekoladą, to mogą być te ciasteczka! Są kruche, pyszne, posypane cukrem strzelającym zabawnie musują w ustach! Ale możesz też posypać je zwykłym cukrem! I do tego dzieciaki je uwielbiają!

5 from 1 vote
by Karolina Krawczyk

Kruche ciastka z kawałkami czekolady

Drukuj
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Ilość porcji 24 sztuki
Kalorie 249 kcal

Składniki

  • 185 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 160 g mąki
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki czekoladowych kropelek do zapiekania
  • 3 łyżki cukru musującego lub gruboziarnistego

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i migdałowy łączymy w dużej misce do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy mąkę, skrobię kukurydzianą i sól. Ubijamy do połączenia. Do gotowego ciasta dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy.

  2. Ciasto rozkładamy na nienatłuszczonej blaszce. Posypujemy cukrem musującym i pieczemy przez 15-20 minut do zrumienienia krawędzi. Gorące ciasto kroimy na kwadraty lub trójkąty. Pozostawiamy do wystudzenia.

Hit enter to search or ESC to close