Jeśli masz ochotę na coś pysznego z czekoladą, to mogą być te ciasteczka! Są kruche, pyszne, posypane cukrem strzelającym zabawnie musują w ustach! Ale możesz też posypać je zwykłym cukrem! I do tego dzieciaki je uwielbiają!
Kruche ciastka z kawałkami czekolady
Składniki
- 185 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 160 g mąki
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki czekoladowych kropelek do zapiekania
- 3 łyżki cukru musującego lub gruboziarnistego
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i migdałowy łączymy w dużej misce do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy mąkę, skrobię kukurydzianą i sól. Ubijamy do połączenia. Do gotowego ciasta dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy.
-
Ciasto rozkładamy na nienatłuszczonej blaszce. Posypujemy cukrem musującym i pieczemy przez 15-20 minut do zrumienienia krawędzi. Gorące ciasto kroimy na kwadraty lub trójkąty. Pozostawiamy do wystudzenia.