Aksamitny, kremowy, zwarty, ale niezbyt ciężki – taki jest sernik nowojorski. Aby uzyskać jedwabiście gładką masę serową, należy przed przygotowaniem doprowadzić serek śmietankowy, jajka i kwaśną śmietanę do temperatury pokojowej. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto piecze się równomiernie, a środek nie pęka.
Klasyczny sernik nowojorski
Składniki
- 6 łyżek masła
- 15 ciasteczek owsianych
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 kg sera śmietankowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 dużych jaj
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
-
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 st. C. Tortownicę smarujemy tłuszczem. Ciastka kruszymy w robocie kuchennym. Dodajemy stopione masło, brązowy cukier, skórkę z cytryny i pół łyżeczki soli. Mieszamy, aż składniki będą przypominać mokry piasek. Taką masę wysypujemy na tortownicę i dociskamy do dna i połowy boków formy. Pieczemy 12-15 minut na złoty kolor i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
-
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Ubijamy ser na średnich obrotach, aż będzie gładki. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta, ok. 2-3 minuty. Dodajemy sok z cytryny i pół łyżeczki soli oraz śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijamy aż masa będzie gładka.
-
Umieszczamy blachę na środku podwójnej warstwy folii aluminiowej. Podnosimy brzegi i owijamy ciasno tortownicę, aby zapobiec przedostawaniu się wilgoci do ciasta. Wlewamy nadzienie do formy (powinno sięgać prawie samej krawędzi), wierzch wygładzamy szpatułką.
-
Tortownicę umieszczamy na środkowej półce piekarnika, na głębszej blaszczce. Ostrożnie wlewamy na nią tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy boków tortownicy. Pieczemy, aż ciasto będzie uniesione i złocistobrązowe na wierzchu, a lekko chwiejne w środku. Trwa to ok. 2 godz.
-
Ostrożnie wyjmujemy tortownicę i pozostawiamy do ostygnięcia na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i objeżdżamy nożem po bokach formy, aby poluzować sernik. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, co najmniej 8 godzin. Wyciągamy z tortownicy i podajemy.