Komosa ryżowa to moje odkrycie ostatniego miesiąca, które gości w mojej kuchni coraz częściej. Komosa to nic innego, jak ryż peruwiański, nazywany złotem Inków. Choć z wyglądu przypomina kaszę, tak naprawdę nią nie jest – jest to roślina bogata w skrobię, należąca do tej samej rodziny, co nasze popularne ziemniaki i buraki. Dziś w wersji z cebulą i pieczarkami – nie ma tutaj przypraw, bo w tej kwestii pozostawiam Wam pełną dowolność. Macie bazę, do której możecie dodać swoje ulubione zioła i przyprawy.
Komosa ryżowa z karmelizowaną cebulą i brązowymi pieczarkami
Składniki
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1/2 dużej, słodkiej cebuli
- 1 szklanka posiekanych brązowych pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
Cebulę siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy na patelni na łyżce oliwy z oliwek. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czas do czasu przez około 20 minut lub do momentu karmelizacji warzyw.
-
Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z cebulą i pieczarkami. Tak przygotowane danie można podawać na ciepło lub zimno.