Uwielbiam bananowe ciasta. Te muffinki w smaku przypominają chlebek bananowy, jednak są łatwiejsze w wykonaniu, bo potrzebują mniej czasu, aby dopiekły się w środku. Z chlebkiem bananowym różnie mi to wychodzi. Są świetne w smaku i łatwe do transportu. Można bez problemu wrzucić je do śniadaniówki i wziąć na drugie śniadanie. Zamiast tradycyjnej mąki – mąka owsiana.
Muffinki bananowe z mąki owsianej
Składniki
- 2,5 szklanki mąki owsianej
- 1 kubek jogurtu waniliowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
Przygotowanie
-
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
-
Mąkę owsianką przesypać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać. Dodać jogurt, jajka i wymieszać razem, a na końcu dodać rozgniecionego banana.
-
Ciasto przekładać do foremek pamiętając, aby nie napełniać ich do samego brzegu, bo muffiny wyrosną.
-
Piec przez 15-25 minut do suchego patyczka.