Te polędwiczki są nie tylko soczyste, ale także aromatyczne i pełne smaku dzięki wyjątkowej panierce. Do tego są niezwykle chrupiące, co kochają wszystkie dzieci (i nie tylko!). Zrobisz je w niecałe 30 minut, więc to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację, gdy nagle do drzwi zapukają niezapowiedziani goście. Do tego robi się je w piekarniku, więc są zdecydowanie mniej kaloryczne niż te pieczone w głębokim tłuszczu. Możesz podać je z jogurtowym dipem lub dowolnym innym, który lubisz. Poznaj sekret najlepszych polędwiczek z kurczaka, jakie do tej pory jadłaś.
Pieczone polędwiczki z kurczaka
Składniki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 duże jajko
- 0,25 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżki musztardy Dijon
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
- olej
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.
-
Bułkę tartą wsypujemy do miski. W drugiej misce mieszamy lekko ubite jajko, jogurt, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Ubijamy widelcem, aż składniki dobrze się połączą.
-
Każdą polędwiczkę zamaczamy w cieście jajecznym, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane polędwiczki układamy na przygotowanej blasze.
-
Polędwiczki skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ze swoim ulubionym dipem.